x Keresés
  • Magyar
  • English
  • Slovenščina

A Föld napján zárult le az #egyvanbelőle projekt

A Föld napja alkalmából került sor arra az átadó eseményre, melynek keretében több száz darab többször használatos pékáru, gyümölcs és zöldségtárolót adtak át a Muraba ETT munkatársai az érintett általános iskoláknak.

2020 a fenntarthatóság éve volt és ennek a jegyében indította útjára szervezetünk tavaly azt az akciót, melynek keretében a környezetbarát zacskók elkészítéséhez szükséges anyagok felajánlását és olyan önkéntesek jelentkezését vártuk, akik a felajánlott anyagok varrásában közreműködnek.

A széleskörű összefogásnak köszönhetően egy kivételesen sikeres projekt zárult le így a mai nappal, melynek eredményeként összesen 7.000 db tasak készült el az elmúlt 12 hónap alatt.

Az egy év alatt kettő alkalommal szerveztünk közösségi varrást, illetve többen segítették az akciót otthon végzett munkájukkal, de olyan mennyiségű felajánlás érkezett folyamatosan, hogy egy helyi varrodát is bevontunk a tasakok elkészítésébe.

Mivel fontos, hogy a környezettudatos szemléletet már fiatal korban kialakítsuk, ezért a Rábavidéket érintve a szentgotthárdi Széchenyi István Általános Iskola és a felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola diákjai és pedagógusai számára adtunk át megközelítőleg 800 db ilyen többször használatos tároló tasakot.

Papp Bálint, a Muraba igazgatója elmondta, a környezetünket érintő apró tettekkel is nagyban hozzá tudunk járulni a Földünk megóvásához, legyen szó akár például az egyszer használatos műanyag zacskók mennyiségének csökkentéséről. Egyúttal megköszönte mindenkinek, aki hozzájárult a projekt ilyen eredményes megvalósulásához.

Kovács Jánosné a Széchenyi István Általános Iskola igazgatója hangsúlyozta, örülnek a felajánlásnak és remélik, a gyerekeken keresztül a felnőttek szemléletformálására is lehetőség nyílik majd, hiszen gyakran már a fiatalabb korosztály sokszor körültekintőbben jár el ezen a téren.

A felsőszölnöki iskola képviseletében Katona Dániel hozzátette, nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekek szemléletformálására, elsősorban a közösségi élmény oldaláról megközelítve. Elmondta azt is, hogy a közoktatásban egyre nagyobb szerep jut a témának, amelyet szerencsés és jó iránynak tart.

Mindannyian egyetértettek abban, hogy egy intézmény, egy iskola feladata a példamutatás ezen a területen is, melyet csak hitelesen lehet képviselni.

Muraba: Térséget fejlesztünk és közösséget építünk!

A Projektet támogatta:

Országos Szlovén Önkormányzat

Szentgotthárd Város Önkormányzata

Lendva Község Önkormányzata

Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség

#muraba #egyvanbelőle