x Keresés
  • Magyar
  • English
  • Slovenščina

Projektbemutató konferencia a Motivage program eredményeiről

A Gotthard Therme Hotel & Conference**** adott otthont a MURABA ETT szervezésében megvalósult sajtónyilvános projektbemutató konferenciának, amely a Motivage projekt célkitűzéseit és eddigi eredményeit vette górcső alá. A jelenlévők zárásként egy izgalmas előadást is hallhattak a pedelec (elektromos rásegítésű kerékpár) használatáról.

Varró Viktor, a MURABA ETT munkatársa köszöntötte a konferencia résztvevőit, elmondta, hogy eredetileg egy projektindító konferenciát terveztek, azonban a járványhelyzet ennek megvalósítását nem tette lehetővé. Így a nyitó program helyett egy bemutató, ismertető rendezvényre került sor.

Huszár Gábor, Szentgotthárd város polgármestere köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a város „Idősbarát Önkormányzat Díjat” nyert, amely azt bizonyítja, hogy elkötelezettek vagyunk idős polgáraink irányába, a projekt és az önkormányzat célja teljesen összhangban van egymással. Hangsúlyozta a pályázat keretében beszerzett 60 db óra jelentőségét, amelyek nagy segítséget jelentenek majd az időseknek, hiszen figyeli az idősek egészségi állapotát, mindennapi tevékenységét és akár egy elesést is azonnal jelez.

Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke a határmenti kapcsolatok fejlődésének történetével indította beszédét, elmondta, voltak idők, amikor még nem volt lehetősége a határ két oldalán élőknek arra, hogy találkozzanak, aztán a későbbi baráti találkozókból, egyre komolyabb egyeztetésekből alakult ki a mai szoros együttműködés. A Motivage projekt kapcsán felhívta a közönség figyelmét arra, hogy míg számos pályázat a gazdaságfejlesztés területét érinti, addig itt az ember áll a fókuszban. Azokon a kis településeken, ahol a házak szórványosan helyezkednek el, életmentő lehet az idősek számára biztosított óra, amely a projekt egyik fő eleme.

Papp Bálint, a MURABA ETT igazgatója mondandóját egyben születésnapi köszöntőnek is szánta, hiszen a MURABA ETT-t 2017. augusztus 15-én vették nyilvántartásba. Mindenkinek kifejezte köszönetét, aki ebben a folyamatban aktívan szerepet vállalt és hozzájárult ahhoz, hogy egy jól működő szervezet jöhessen létre.

Varró Viktor ismertette a projektet, bemutatta a partnereket, együttműködő szervezeteket, majd Ferencz Gábor, a Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. kutatásvezetője adott helyzetértékelést a kérdőíves kutatás eredményei alapján.

Dr. Biroszné Móritz Zsuzsanna egy olyan előadással készült a konferenciára, amelynek témája – egész pontosan egy kedvelt szabadidős tevékenység, a kerékpározás nem elterjedt eszköze – sokak számára ismeretlen volt. A pedelec – vagyis az elektromos rásegítésű kerékpár – lassan kerül be a köztudatba, néhányan ódzkodnak tőle, vagy „cikinek érzik”. Fontos azonban megjegyezni, hogy az idősebb korosztály, illetve azok a fiatalok, középkorúak, akik valamilyen okból kifolyólag (betegség, sérülés) nem tudnak a hagyományos kerékpárral sportolni, túrázni, azok a pedelec-kel ezt könnyebben és biztonságosabban megtehetik. Az előadó mindenkit arra biztatott, hogy bátran próbálják ki a pedelec-et, hiszen – a szó szoros értelmében – új távlatokat nyithat meg az aktív kikapcsolódás terén.

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal